Inspirerende boeken

 

Authentiek LeiderschapAuthentiek Leiderschap – Bas Blekkingh

Je bent succesvol manager, hebt veel eindverantwoordelijkheid en je oefent je functie al jaren met veel plezier uit. Maar dan merk je dat dat plezier langzaam afneemt. Je werk geeft je minder voldoening, maar je krijgt er geen grip op wat daarvan de oorzaak is. Je zoekt verbetering, maar zit vast in een patroon.

Voor die manager is Authentiek leiderschap het aangewezen boek. De basis van deze uitgave is een in de praktijk getoetst model, het zeven-schillenmodel, waarbij elke schil de lezer dichterbij de kern van zichzelf brengt.

ISBN10: 9052614938, ISBN13: 9789052614939

 

DriveDrive: de verrassende waarheid over wat ons motiveert - Daniel H. Pink

Vergeet alles wat je weet over hoe je mensen moet motiveren, het zit anders in elkaar dan je dacht. In dit nieuwe boek van Daniel Pink is sprake van een paradigmawisseling. Het geheim van goed presteren en van plezier en zin in je leven en werk is de diep gevoelde behoefte bij ieder van ons om ons eigen leven te bepalen, nieuwe dingen te leren en te creërenen bij te dragen aan zinvolle zaken: de intrinsieke motivatie. Pink beschrijft heel duidelijk wat er scheef zit tussen de wetenschappelijke inzichten en dat wat wij in onze organisaties en thuis nog elke dag doen als het gaat om mensen motiveren. De oude manier van belonen en straffen werkt helemaal niet meer voor de meeste taken die we uitvoeren. Mensen raken minder betrokken bij wat ze doen, erger nog, ze leveren slechtere kwaliteit af. Kijk maar naar de bonuscultuur bij bedrijven. Pink neemt ons mee op een reis langs bedrijven, onder nemers en wetenschappers.

ISBN10: 9047000684, ISBN13: 9789047000686

 

Wat je ook denkt keer het omBegin met het waarom – Simon Sinek

Elke CEO of directeur kan je vertellen wat zijn organisatie doet. Sommige leggen ook uit hoe ze het doen, maar slechts enkele kunnen duidelijk uitleggen waaróm ze het doen. Sinek beschrijft het principe van de Gouden Cirkel: eerst het Waarom, dan pas het wat en hoe. Het Waarom kan nooit geld of winst zijn, dat zijn resultaten. Het Waarom bepaalt het (voort)bestaan. Waarom ben jij gaan ondernemen? Waarom kopen klanten bij jou en niet bij anderen?

ISBN10: 9047004949, ISBN13: 9789047004943

 

Wat je ook denkt keer het omWat je ook denkt, keer het om – Paul Arden

De meeste managementboeken gaan uit van logica, gezond verstand en goede manieren. Goed voor de doorsnee-manager. Maar wil je echt het verschil maken, dan moet je anders gaan denken: weg van wat logisch is.

Dit boek bekijkt het leven van de andere kant en laat zien wat de positieve kracht is van een verkeerde beslissing.

ISBN10: 9027457379, ISBN13: 9789027457370

 

De druppel en de oceaanDe Druppel en de Oceaan – Han Bekkers

Hoe kan ik meewerken aan een betere wereld? Is dit voorbehouden aan invloedrijke leiders? Nee, zegt Han Bekkers, ieder individu is in staat een belangrijke bijdrage te leveren. Hoe? Daarvoor levert zijn boek het gereedschap.

De druppel en de oceaan gaat over een nieuw type leiderschap. Een succesvol leider is niet uit op de hoogste winst. De oude vorm van denken en werken vormt niet de oplossing voor de problemen van onze wereld, maar is er juist de oorzaak van.

Succesvol leiderschap is gebaseerd op waarden waarmee je bijdraagt aan de duurzame toekomst van de hele mensheid; waarden zoals eenheid, verantwoordelijkheid en geloof in onze scheppende kracht. Werken vanuit deze waarden verandert je eigen gedrag diepgaand. Deze spirituele dimensie is van onschatbare waarde voor mensen die leiding geven. Bekkers is kritisch over het heersende rationele wereldbeeld en legt een brug naar een wereld waarin liefde en compassie centraal staan.

Een boek voor leiders, managers en iedereen die wil bouwen aan een nieuwe wereld.

ISBN10: 9025958966, ISBN13: 9789025958961

 

The artists wayThe Artist’s Way – Julia Cameron

Julia Cameron beschrijft in haar werkboek The Artist's Way een praktische methode om in twaalf weken de verschillende blokkades die onze creatieve vermogens in de weg staan, op te heffen. Gevoelens van bijvoorbeeld angst, jaloezie, schuld en jezelf in de weg zitten, kun je zo omvormen tot positieve gevoelens van veiligheid, kracht, integriteit, zelfbescherming en hoop. Een waardevolle en inmiddels wereldwijd door velen beproefde methode om (weer) in contact te komen met je eigen creativiteit.

ISBN10: 9060384822, ISBN13: 9789060384824

 

InvloedInvloed – De zes geheimen van het Overtuigen – Robert Cialdini

Welke mechanismen zorgen ervoor dat u 'ja' zegt tegen aanbiedingen waar u eigenlijk niet op zit te wachten? Welke technieken gebruiken verkopers en anderen die iets van u gedaan willen krijgen? En hoe kunt u deze technieken zelf toepassen?

Aan de hand van boeiende theorie en herkenbare praktijkvoorbeelden laat Robert Cialdini in deze internationale bestseller zien hoe beïnvloedingwerkt. De auteur ging daarvoor drie jaar 'undercover' bij autodealers, fondsenwervers, reclamemakers en telemarketeers. Daar

ontdekte hij dat het geheim van succesvol overtuigen in zes eenvoudige principes schuilt: wederkerigheid, consistentie, sociaal bewijs, sympathie, autoriteit en schaarste.

ISBN10: 9052617155, ISBN13: 9789052617152

 

De alchemist De Alchemist – Paolo Coelho

De jonge schaapherder Santiago heeft één grote wens: de wereld bereizen tot in alle uithoeken om zo uit te vinden hoe deze in elkaar zit. Zijn dromen over een verborgen schat zetten hem aan tot een zoektocht. Na veel omzwervingen ontmoet hij in Egypte de alchemist, die over grote spirituele wijsheid beschikt. Hij adviseert de jongen: 'Luister naar je hart. Dat kent alles, omdat het afkomstig is van de ziel van de wereld en daar ooit naar zal terugkeren (...) Waar je hart is, is ook je schat.'

ISBN10: 9029508981, ISBN13: 9789029508988

 

De zeven eigenschappen van effectief leiderschapDe zeven eigenschappen van effectief leiderschap – Steven R. Covey

Het boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap behoeft nauwelijks nog introductie. Het vormt al jarenlang en wereldwijd een inspiratiebron voor iedereen.

Covey heeft met zijn boek een miljoenenpubliek bereikt. Hij leert ons hoe we de kwaliteit van ons persoonlijk leven, diensten en organisaties kunnen verbeteren. Zijn inzichten hebben het leven en werken van velen ingrijpend veranderd. Zijn filosofie is van alle tijden en blijkt steeds opnieuw jonge generaties aan te spreken.

ISBN10: 9047054644, ISBN13: 9789047054641

 

Het derde alternatiefHet derde alternatief – Steven R. Covey

Veel conflicten – op het werk, in het gezin of in de politiek – slepen zich voort omdat beide partijen aan hun eigen standpunt vasthouden. Elke partij wil de andere niet echt serieus nemen en vreest zichzelf te verliezen als hij toegeeft. Stephen Covey leert ons in Het 3de alternatief dat er meer mogelijk is dan 'jouw manier of mijn manier'.

Hij bouwt daarbij voort op het in De zeven eigenschappen geïntroduceerde concept van synergie. Als synergie serieus wordt nagestreefd – en Covey geeft in dit boek talloze voorbeelden van hoe dat kan, op kleine en grote schaal – zijn er grote en grootse doorbraken mogelijk. Alles begint met een open, accepterende houding ten aanzien van de ander en het op waarde schatten van diens opvattingen.

Covey laat in dit boek zien dat echte, duurzame oplossingen,of ze nu op het werk, in relaties of op wereldniveau nodig zijn, alleen mogelijk zijn als we het 'ik versus jou'-denken loslaten en gezamenlijk op zoek gaan naar het derde alternatief: geen compromis maar een nieuwe uitkomst waar iedereen beter van wordt.

ISBN10: 9047004574, ISBN13: 9789047004578

 

Het slimme onbewuste – Ab DijksterhuisHet slimme onbewuste

Waarom helpt nadenken vaak niet bij het nemen van beslissingen? Waarom vinden we een liedje dat al weken op nummer 1 staat in de hitlijsten leuker dan een liedje dat we voor het eerst horen? En hadden Mozart en Einstein een beter functionerend bewustzijn dan wij, of was het hun onbewuste dat hen tot genieën maakte?

We plaatsen het bewustzijn op een voetstuk, zien het als de kroon op de evolutie en denken dat het ons onderscheidt van andere dieren: dat het ons verstandig en rationeel maakt, dat het de baas is in ons brein en dat het ons gedrag stuurt.

Ons onbewuste daarentegen zien we als ondergeschikt. Het is niet meer dan een hulpje van het bewustzijn. Freud zag het al als een vergaarbak van ellendige herinneringen en dierlijke driften die door het bewustzijn beteugeld moeten worden.

Het slimme onbewuste laat zien dat deze zienswijze onzinnig is en dat juist het onbewuste allesbepalend is. Ons onbewuste stuurt (met een verwerkingscapaciteit die ongeveer 200.000 keer zo groot is als die van het bewustzijn) ons gedrag, ons denken en onze gevoelens. Ap Dijksterhuis weet op verbluffend heldere wijze duidelijk te maken hoe menselijk gedrag werkt.

 

Mijn stem gaat met je meeMijn stem gaat met je mee… - Milton H. Erickson

Milton H. Erickson (1901-1980) wordt wel de belangrijkste hypnotherapeut van zijn tijd genoemd. Hij is de grondlegger van de moderne hypnotherapie en de inspiratiebron achter de N.L.P. (Neuro Linguistic Programming).

Erickson loste nooit een probleem op de bekende manier op. Om veranderingen in het onbewuste van zijn patiënten teweeg te brengen, maakte hij gebruik van paradoxen, anekdotes, verrassingen en verwarring. Één van zijn belangrijkste hulpmiddelen waren zijn 'therapeutische verhalen'. Behalve dat de intrigerende boodschappen ervan ons bewust aanspreken en veranderen, zijn zij een bijzonder voorbeeld van Amerikaanse literatuur.

Sidney Rosen maakte, in nauwe samenwerking met Erickson, een bundeling van ongeveer honderd verhalen en voorzag ze van een uitstekend commentaar.

ISBN10: 9063500416, ISBN13: 9789063500412

 

The undiscovered selfThe Undiscovered Self – Carl G. Jung

In this challenging and provocative work, Dr. Carl Jung-one of history's greatest minds-argues that civilization's future depends on our ability as individuals to resist the collective forces of society. Only by understanding one's unconscious inner nature-"the undiscovered self "-can we gain essential self-knowledge and begin to cope with and resist the dangers posed by those in power.

ISBN10: 0451217322, ISBN13: 9780451217325

 

Ons feilbare denkenOns feilbare denken – Daniel Kahneman

In dit boek wordt een beeld geschetst van de werking van de menselijke geest volgens recente ontwikkelingen in de psychologie. Deel een beschrijft het snelle en het langzame denken; hier genoemd Systeem 1 en Systeem 2. Systeem 1 werkt automatisch en snel, met weinig inspanning en geen gevoel van controle en Systeem 2 is gebaseerd op het bewuste en rationele dat nadenkt over wat te doen en wat te denken. In de volgende delen worden beide denkwijzen gebruikt om aan te tonen waarom statisch denken zo moeilijk is, om te erkennen dat wij onzeker zijn over de wereld waarin wij leven en over het realisme van de veronderstelling dat economisch handelen rationeel is. Tot slot wordt onderscheid gemaakt tussen het ervarende en het terugblikkende zelf die een verschillende kijk op gebeurtenissen uit het verleden blijken te hebben. De ontwikkelde theorie over het menselijk denken wordt door middel van vele praktijkvoorbeelden en resultaten van wetenschappelijk onderzoek gestaafd. Voor een breed publiek geschreven boek dat de lezer mede door allerlei testjes actief bij het onderwerp houdt. Met figuren en afbeeldingen in zwart-wit, een literatuurlijst, eindnoten en register.

 

Vier vragen die je leven veranderenVier vragen die je leven veranderen – Byron Katie

Byron Katies bestseller in een nieuw vormgegeven uitgave. In Vier vragen die je leven veranderen komen heel gewone mensen aan het woord, met heel herkenbare problemen Byron Katie leert je hoe je aan de hand van vier vragen rust, vrede en vrijheid kunt herwinnen.

ISBN10: 9022554058, ISBN13: 9789022554050

 

De terugkeer van de koningDe Terugkeer van de Koning – Ton van der Kroon

We leven in een fascinerende en chaotische tijd. Alles lijkt te veranderen. Op het gebied van politiek en economie, religie en spiritualiteit, relaties en persoonlijke bewustwording zien we grote omwentelingen. Het zijn de barensweeën van een nieuw millennium. Een van die grote omwentelingen is de veranderende rol van mannen en vrouwen. Nieuwe beelden over mannelijkheid en vrouwelijkheid doen hun intrede. In dit inspirerende boek ontvouwt' Ton van der Kroon, een van de voortrekkers van het mannenwerk in Nederland, zijn visie op de man aan de hand van een aantal oude initiatiemythen, verhalen die op symbolische wijze vertellen over de fasen die mannen in hun leven doormaken. Zo maken we kennis met Parcival en zijn zoektocht naar de heilige graal, Dionysos en zijn rituelen van drank en seks, maar ook met figuren uit moderne mythen zoals Luke Skywalker uit de Star Wars-trilogie en Simba uit De Leeuwekoning. Het boek is een oproep aan de man om zijn werkelijke plek in te nemen en om niet vanuit zijn hoofd of vanuit zijn buik, maar weer vanuit zijn hart te gaan leven. Daarmee geeft hij opnieuw vorm aan een oud en universeel thema: de terugkeer van de koning.

ISBN10: 9020208594, ISBN13: 9789020208597

 

Images of organizationImages of Organization - Gareth Morgan

In the twenty years since its first publication, Images of Organization has become a classic in the canon of management literature. The book is based on a very simple premise: that all theories of organization and management are based on implicit images or metaphors that lead us to see, understand, and manage organizations in distinctive yet partial ways. Gareth Morgan provides a rich and comprehensive resource for exploring the complexity of modern organizations internationally: he translates leading-edge theory into leading-edge practice. New to the Updated Edition: the author has revised all references and updated tables; his new preface situates this classic theory in today's business environment; and instructor's resources to aid classroom teaching are now available on CD-ROM. Images of Organization challenges and reshapes how we think about organization and management in the most fundamental way. The new Updated Edition makes this monumental work available to a new generation of students and business leaders worldwide.

ISBN10: 1412939798, ISBN13: 9781412939799

 

Een compleet nieuw breinEen Compleet Nieuw Brein – Daniel H. Pink

Dit boek, in de traditie van Daniel Goleman, Marcus Buckingham en Malcom Gladwell, laat ons op een nieuwe manier kijken naar wat mensen en organisaties tegenwoordig succesvol maakt. Niet langer zullen advocaten, accountants, radiologen of sofware-ontwikkelaars het voortouw nemen; de beurt is aan degenen die de rechterhelft van hun hersenen een hoofdrol geven in hun werk. Het zijn de ontwerpers, scheppers en ontwikkelaars – kortom, de creatievelingen. Dat is wat organisaties en onze economie nodig hebben om innovatief te blijven: mensen die hun creativiteit kunnen en durven gebruiken.

ISBN10: 9047002237, ISBN13: 9789047002239

 

Je ongekende vermogensJe Ongekende Vermogens – Anthony Robbins

Wat is Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP)? Het principe: als je je een innerlijke voorstelling maakt van hoe je wilt zijn of wat je wilt bereiken, dan heeft dat een duidelijk positieve invloed op het resultaat. Hoe dit precies in zijn werk gaat, staat in dit boek. Het helpt de lezer om positief en zelfbewust te denken. De lezer ontdekt letterlijk ongekende vermogens in zichzelf, die een excellent leven mogelijk maken.

ISBN10: 9021551462, ISBN13: 9789021551463

 

Mandela over leven, liefde en leiderschapMandela over Leven, Liefde en Leiderschap – Richard Stengel

Inspirerende levenslessen van Nelson Mandela is een ongekend openhartig en eerlijk document.

Nelson Mandela wordt algemeen beschouwd als een held, een wereldse heilige. Hij maakte Zuid-Afrika vrij en bracht onderdrukkers en onderdrukten samen op een nooit eerder vertoonde wijze. In 1993 ontving hij de Nobelprijs voor de vrede.

Dit boek is tot stand gekomen op basis van vele, intieme gesprekken die Richard Stengel met Mandela heeft gevoerd. Stengel beschrijft Mandela als 'wellicht de laatste werkelijke held van deze planeet', maar spaart hem in het boek niet en weet hem ook zijn diepste zieleroerselen te onttrekken. Dat maakt het boek bijzonder sterk en het resultaat is een uniek en waardevol document.

ISBN10: 9021547961, ISBN13: 9789021547961

 

The why of workThe Why of Work – Dave Ulrich

According to studies, we all work for the same thing - and it's not just money. It's meaning. Through our work, we seek a sense of purpose, contribution, connection, value, and hope. Digging down to the meaning of work taps our resilience in hard times and our passion in good times. That's the simple but profound premise behind this groundbreaking book by renowned management expert Dave Ulrich and psychologist Wendy Ulrich.

ISBN10: 0071739351, ISBN13: 9780071739351

 

Fantastisch!Fantastisch! – Kris Verburgh

Fantastisch! gaat voor één keer niet enkel over het heelal, of Darwin, of de hersenen, maar verenigt alle drie vakgebieden in een fantastisch verhaal dat veertien miljard jaar overspant, om een antwoord te geven op de vraag: wat is het om mens te zijn?

Fantastisch! gaat over het ontstaan van het universum en het leven, over de evolutietheorie, de werking van onze hersenen, bewustzijn, denkende computers, kwantummechanica en religie. Mede dankzij recente wetenschappelijke ontdekkingen wil Fantastisch! zelfs de laatste, ultieme vraag beantwoorden: bestaat er een opperwezen? Is er meer dan alleen maar materie en energie? Hiervoor introduceert de auteur een nieuw begrip, het contextverhaal, dat uit drie pijlers bestaat om zo de lezer zelf tot zijn ultieme besluit te laten komen. Fantastisch! gaat niet enkel over wetenschap, maar is ook een filosofisch en spiritueel boek dat gevoelens van ontzag en verwondering wil oproepen, evenals het vermogen om onszelf te relativeren. Om zo de lezer op een andere manier tegen de werkelijkheid te laten aankijken.

 

Leiderschap met hart en zielLeiderschap met hart en ziel – Johan Verstraeten

Dit boek biedt een visie op leiderschap die bewust afwijkt van wat op de meeste business-schools wordt gepropageerd: je vind er geen managementtruckjes, Coca-Cola-cases of koude intellectuele oefeningen. Het biedt geen spiritualiteit voor Dummies of Chicken Soup for Leaders.

De auteur gaat uit van de paradox van deze tijd: hoe meer leiderschap noodzakelijk is, hoe minder onze cultuur vorming tot leiderschap mogelijk maakt. Stap voor stap wordt beschreven hoe het vermogen tot leiderschap wordt aangetast: verschraling van de taal, disconnectie, verlies van innerlijkheid en afhankelijkheidsrelaties in de werksfeer.

Daarnaast wordt aangetoond langs welke weg opnieuw ruimten van vrijheid kunnen worden geschapen. Een herstel van het verstoorde evenwicht tussen actie en contemplatie maakt nieuwe creativiteit mogelijk.

Een boek dat ook voor niet- of anders-gelovigen, uitdagende literatuur zal zijn.

ISBN10: 9020952552, ISBN13: 9789020952551

 

De hele olifant in beeldDe Hele Olifant in Beeld – Marja de Vries

'De hele olifant in beeld' is een synthese van de gemeenschappelijke inzichten van vele verschillende wijsheidstradities in de werking van de Universele Wetten en de Gulden Snede en de recente baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen die met deze eeuwenoude inzichten overeenstemmen. Hierdoor wordt in feite een geheel nieuw wereldbeeld zichtbaar en wordt het mogelijk om te begrijpen wat er nodig is om de balans te herstellen, zowel in onszelf als wereldwijd. Omdat deze wetmatigheden een universeel karakter hebben, zijn ze van toepassing op alle aspecten van ons individuele en maatschappelijke leven. Ze kunnen dan ook gebruikt worden als uitgangspunt bij alle persoonlijke en maatschappelijke vernieuwingen, die tot doel hebben meer in harmonie te zijn met onszelf en met het grotere geheel. Een geheel nieuw en samenhangend wereldbeeld wordt zichtbaar.

ISBN10: 9020284606, ISBN13: 9789020284607